Niedawno omawiałam zwierzęce źródła białka i bardzo cenne dla nas aminokwasy. Jak już wiesz, białko jest dla nas niezbędnym składnikiem odżywczym a aminokwasy zawarte w białku są budulcem naszych mięśni.
Pełnowartościowe białko nie służy tylko i wyłącznie naszym mięśniom. Potrzebują go nasze hormony, kości, układ odpornościowy. Gra bardzo ważną rolę gdy zachorujemy - pomaga nam się zregenerować a także reguluje poziom cukru we krwi.
Organizm potrzebuje 20 aminokwasów by prawidłowo funkcjonować. Niestety 9 z nich czyli aminokwasów egzogennych nie jest w stanie sam wytworzyć. Przyjęły ono miano aminokwasów niezbędnych.
Pamiętasz grafikę, którą przedstawiłam w tamtym poście? Porównałam aminokwasy do koralików bransoletki. Białko zwierzęce (nabiał, mięso, drób, jaja) jest właśnie tą bransoletką, która ma wszystkie 9 koralików, czyli jest białkiem kompletnym.
Jednak co w przypadku osób, które z własnych przekonań są na diecie wegańskiej, wegetariańskiej albo nie mogą spożywać białka zwierzęcego? W jaki sposób pozyskać pełen profil aminokwasowy na diecie roślinnej?
Zacznijmy najpierw od tego jakie zalety i wady mają białka roślinne:
Zalety:
- wysoka zawartość błonnika,
- niski poziom tłuszczów nasyconych,
- niski poziom cholesterolu lub jego całkowity brak,
- zawartość kwasów tłuszczowych Omega-3,
- większa sytość po spożyciu,
- nie zakwaszają organizmu tak jak białko zwierzęce,
- pozytywnie wpływają na cały układ pokarmowy,
- zawierają w sobie węglowodany złożone.
- układ pokarmowy wolniej trawi białka roślinne niż zwierzęce,
- niekompletna dostępność aminokwasów,
- mogą powodować niedobory B12, żelaza, cynku,
- często występujące alergie,
- negatywny wpływ na układ hormonalny i wchłanianie jodu ( soja ),
- niższa przyswajalność w porównaniu do białka zwierzęcego.
W jakich produktach roślinnych znajdziemy białko?
- rośliny strączkowe - soczewica, ciecierzyca, groch, fasola, soja, bób,
- zboża - otręby, pszenica, żyto, owies, kukurydza, ryż, jęczmień,
- kasze -gryczana, jęczmienna, kukurydziana, jaglana, komosa ryżowa, amarantus, pęczak, kuskus
- orzechy - migdały, orzechy ziemne, pistacje, orzechy nerkowca,
- nasiona - nasiona chia, konopi, pestki dyni, słonecznik, siemię lniane,
- warzywa - jarmuż, szpinak, brokuł, brukselka, karczochy, ziemniaki, pieczarki, kiełki,
- napoje roślinne, migdałowe, owsiane, sojowe,
- algi - spirulina, chlorella
- drożdże.
Są jednak produkty roślinne, które zawierają w sobie białko kompletne, składające się z 9 egzogennych aminokwasów, takie jak:
- gryka,
- nasiona konopi,
- komosa ryżowa,
- soja,
- algi.
- fasolę z ryżem
- ryż z groszkiem
- ryż z ciecierzycą
- kasza gryczana z ciecierzycą (polecam moją sałatkę przeciwzapalną)
- owsianka z masłem orzechowym lub orzechami
- chleb pełnoziarnisty z masłem orzechowym
- sałatka z dodatkiem fasoli i orzechami włoskimi
- hummus z pestkami dyni
- zupa z soczewicy posypana orzechami włoskimi
Źródła:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28382889/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35118103/
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S096399692301027X?via%3Dihub
https://www.realsimple.com/complete-protein-foods-6891861
Disclaimer: nie jestem lekarzem. Stworzyłam tego bloga w celu informacyjnym, by dzielić się wiedzą i badaniami naukowymi. Treści zawarte na tej stronie nie są poradą medyczną. Jeśli cierpisz na jakąś chorobę, bierzesz leki, jesteś w ciąży lub karmisz piersią skontaktuj się z wykwalifikowanym pracownikiem służby zdrowia w celu porady lekarskiej.
Przydatny wpis. Nareszcie udało mi ciebie dodać do obserwowanych uff. Coś się odblokowało.
OdpowiedzUsuńDziękuję!
UsuńBardzo się cieszę, że się udało 😊
Pozdrawiam.
Sałatka przeciwzapalna pyszna i podałam ją dalej :)
OdpowiedzUsuńNiech służy przepis i dodaje zdrowia 😊
UsuńPozdrawiam.
Kolejny zbiór ważnych i przydatnych informacji.
OdpowiedzUsuńDziękuję Ci za to opracowanie, które poszerza moją wiedzę w tym zakresie i jest takie przydatne na co dzień, kiedy przychodzi mi zająć się układaniem własnego jadłospisu.
Pozdrawiam Cię serdecznie!
Dziękuję 😊
UsuńDobrym sposobem jest korzystać z białek zwierzęcych i roślinnych. Zawsze to jakieś urozmaicenie naszej diety.
Pozdrawiam.
Solidna porcja wartościowych informacji, podana jak zwykle w prosty i przystępny sposób.
OdpowiedzUsuńBardzo przydatne są przykłady zestawień. Dziękuję za kolejny post dla zdrowia.
Pozdrawiam i dobrego tygodnia życzę!
Taka mała ściągawka dla Was, by szybko sobie przypomnieć jak łączyć białka roślinne.
UsuńDziękuję Maminku i Tobie również życzę udanego tygodnia.
Mi ostatnio w badaniach wyszło, że mam nadmiar białka z mleka, więc żeby je dostarczyć biorę leki, ale jem je też w innej postaci.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam na nowy post :) jusinx.blogspot.com.
Dieta jest fundamentem naszego zdrowia 👍
UsuńPozdrawiam.
Fajny, przydatny post. :)
OdpowiedzUsuńDziękuję 😊
UsuńPozdrawiam.
Świetny wpis. U mnie na podium nasiona i algi 👌👌👌
OdpowiedzUsuńSuper 👍 algi są produktem o podwójnym działaniu odżywczym i oczyszczającym.
UsuńOd 30paru lat nie jem mięsa, takie odżywianie jakie tu opisujesz jest mi bardzo bliskie ✌️
OdpowiedzUsuńTo sporo, ale jak widać można obejść się bez mięsa i przy tym dobrze komponować dietę 👍
UsuńPozdrawiam.
Kolejny świetny artykuł 🧡. Uwielbiam takie połączenia jak hummus z pestkami dyni czy owsianka z orzechami. Zdrowo i smacznie :))
OdpowiedzUsuńI okazuje się, że zdrowa dieta nie musi być monotonna ale przy tym cieszy oko i kubki smakowe 🤗
UsuńPozdrawiam.
Witam i dziękuję za wizyty u mnie.
OdpowiedzUsuńBardzo tu ciekawie u Ciebie.
Z pewnością będę do Ciebie zaglądać :-)
Dziękuję również za odwiedziny 😊
UsuńZapraszam po dawkę wiedzy o zdrowiu.
Pozdrawiam.
Bardzo interesujący i przydatny post.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie :)
Ogólnie super to wszystko opisałaś i mnie zainspirowałaś by bardziej zwrócić uwagę z czym łącze białka . Niestety nie zgadzam się ze wszystkimi Twoim wadami . Rzeczywiście B12 trzeba suplementować resztę można uzyskać z roślin wiedząc co jeść. Jak mogą wolniej się trawić skoro mają większą zawartość błonnika, który pomaga w trawieniu (nie rozumiem tego)
OdpowiedzUsuń