sobota, 5 kwietnia 2025

Roślinne źródła pełnowartościowego białka.

jakie są źródła aminokwasów niezbędnych na diecie roślinnej

Niedawno omawiałam zwierzęce źródła białka i bardzo cenne dla nas aminokwasy. Jak już wiesz, białko jest dla nas niezbędnym składnikiem odżywczym a aminokwasy zawarte w białku są budulcem naszych mięśni. 

Pełnowartościowe białko nie służy tylko i wyłącznie naszym mięśniom. Potrzebują go nasze hormony, kości, układ odpornościowy. Gra bardzo ważną rolę gdy zachorujemy - pomaga nam się zregenerować a także reguluje poziom cukru we krwi. 

Organizm potrzebuje 20 aminokwasów by prawidłowo funkcjonować. Niestety 9 z nich czyli aminokwasów egzogennych nie jest w stanie sam wytworzyć. Przyjęły ono miano aminokwasów niezbędnych.

Pamiętasz grafikę, którą przedstawiłam w tamtym poście? Porównałam aminokwasy do koralików bransoletki. Białko zwierzęce (nabiał, mięso, drób, jaja) jest właśnie tą bransoletką, która ma wszystkie 9 koralików, czyli jest białkiem kompletnym.

Jednak co w przypadku osób, które z własnych przekonań są na diecie wegańskiej, wegetariańskiej albo nie mogą spożywać białka zwierzęcego? W jaki sposób pozyskać pełen profil aminokwasowy na diecie roślinnej?

Zacznijmy najpierw od tego jakie zalety i wady mają białka roślinne:

Zalety:

  • wysoka zawartość błonnika,
  • niski poziom tłuszczów nasyconych,
  • niski poziom cholesterolu lub jego całkowity brak,
  • zawartość kwasów tłuszczowych Omega-3,
  • większa sytość po spożyciu,
  • nie zakwaszają organizmu tak jak białko zwierzęce,
  • pozytywnie wpływają na cały układ pokarmowy,
  • zawierają w sobie węglowodany złożone.

Wady:
  • układ pokarmowy wolniej trawi białka roślinne niż zwierzęce,
  • niekompletna dostępność aminokwasów,
  • mogą powodować niedobory B12, żelaza, cynku,
  • często występujące alergie,
  • negatywny wpływ na układ hormonalny i wchłanianie jodu ( soja ),
  • niższa przyswajalność w porównaniu do białka zwierzęcego.


W jakich produktach roślinnych znajdziemy białko?

  • rośliny strączkowe - soczewica, ciecierzyca, groch, fasola, soja, bób,
  • zboża - otręby, pszenica, żyto, owies, kukurydza, ryż, jęczmień, 
  • kasze -gryczana, jęczmienna, kukurydziana, jaglana, komosa ryżowa, amarantus, pęczak, kuskus
  • orzechy - migdały, orzechy ziemne, pistacje, orzechy nerkowca,
  • nasiona - nasiona chia, konopi, pestki dyni, słonecznik, siemię lniane,
  • warzywa - jarmuż, szpinak, brokuł, brukselka, karczochy, ziemniaki, pieczarki, kiełki,
  • napoje roślinne, migdałowe, owsiane, sojowe,
  • algi - spirulina, chlorella
  • drożdże.

Są jednak produkty roślinne, które zawierają w sobie białko kompletne, składające się z 9 egzogennych aminokwasów, takie jak:

  • gryka,
  • nasiona konopi,
  • komosa ryżowa,
  • soja,
  • algi.

Jak łączyć ze sobą produkty roślinne by uzyskać pełnowartościowe białko?

Musisz mieć na uwadze, że zboża zawierają w sobie bardzo mało aminokwasu lizyny. Jednak w połączeniu z roślinami strączkowymi takimi jak: groch, fasola czy soczewica które zawierają lizynę, otrzymujemy białko kompletne.

I odwrotnie, rośliny strączkowe posiadają mało metioniny, tryptofanu i cysteiny. Za to zboża mają ich pod dostatkiem w swoim składzie, dlatego jest to połączenie idealne. 

Jak jeszcze można łączyć ze sobą produkty roślinne?

jak połączyć ze sobą aminokwasy roślinne, by uzyskać pełen profil aminokwasowy


Połącz pełne ziarna z roślinami strączkowymi, np.:
Orzechy z nasionami:
  • owsianka z masłem orzechowym lub orzechami
  • chleb pełnoziarnisty z masłem orzechowym
Rośliny strączkowe z orzechami lub nasionami:
  • sałatka z dodatkiem fasoli i orzechami włoskimi
  • hummus z pestkami dyni
  • zupa z soczewicy posypana orzechami włoskimi

Czy każdy posiłek musi zawierać w sobie komplet aminokwasów? Nie, wystarczy, że w ciągu dnia będziesz pamiętać o regule łączenia aminokwasów. Twój organizm syntezuje aminokwasy przez 24 godziny, także spokojnie będzie miał czas na to, by odpowiednio je połączyć. 

Źródła:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28382889/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35118103/

https://www.uclahealth.org/news/article/are-you-getting-enough-protein-heres-what-happens-if-you-dont

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S096399692301027X?via%3Dihub

https://www.realsimple.com/complete-protein-foods-6891861


Disclaimer: nie jestem lekarzem. Stworzyłam tego bloga w celu informacyjnym, by dzielić się wiedzą i badaniami naukowymi. Treści zawarte na tej stronie nie są poradą medyczną. Jeśli cierpisz na jakąś chorobę, bierzesz leki, jesteś w ciąży lub karmisz piersią skontaktuj się z wykwalifikowanym pracownikiem służby zdrowia w celu porady lekarskiej.

22 komentarze:

  1. Przydatny wpis. Nareszcie udało mi ciebie dodać do obserwowanych uff. Coś się odblokowało.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję!
      Bardzo się cieszę, że się udało 😊
      Pozdrawiam.

      Usuń
  2. Sałatka przeciwzapalna pyszna i podałam ją dalej :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niech służy przepis i dodaje zdrowia 😊
      Pozdrawiam.

      Usuń
  3. Kolejny zbiór ważnych i przydatnych informacji.
    Dziękuję Ci za to opracowanie, które poszerza moją wiedzę w tym zakresie i jest takie przydatne na co dzień, kiedy przychodzi mi zająć się układaniem własnego jadłospisu.
    Pozdrawiam Cię serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję 😊
      Dobrym sposobem jest korzystać z białek zwierzęcych i roślinnych. Zawsze to jakieś urozmaicenie naszej diety.
      Pozdrawiam.

      Usuń
  4. Solidna porcja wartościowych informacji, podana jak zwykle w prosty i przystępny sposób.
    Bardzo przydatne są przykłady zestawień. Dziękuję za kolejny post dla zdrowia.
    Pozdrawiam i dobrego tygodnia życzę!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Taka mała ściągawka dla Was, by szybko sobie przypomnieć jak łączyć białka roślinne.
      Dziękuję Maminku i Tobie również życzę udanego tygodnia.

      Usuń
  5. Mi ostatnio w badaniach wyszło, że mam nadmiar białka z mleka, więc żeby je dostarczyć biorę leki, ale jem je też w innej postaci.
    Pozdrawiam i zapraszam na nowy post :) jusinx.blogspot.com.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dieta jest fundamentem naszego zdrowia 👍
      Pozdrawiam.

      Usuń
  6. Fajny, przydatny post. :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetny wpis. U mnie na podium nasiona i algi 👌👌👌

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super 👍 algi są produktem o podwójnym działaniu odżywczym i oczyszczającym.

      Usuń
  8. Od 30paru lat nie jem mięsa, takie odżywianie jakie tu opisujesz jest mi bardzo bliskie ✌️

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To sporo, ale jak widać można obejść się bez mięsa i przy tym dobrze komponować dietę 👍
      Pozdrawiam.

      Usuń
  9. Kolejny świetny artykuł 🧡. Uwielbiam takie połączenia jak hummus z pestkami dyni czy owsianka z orzechami. Zdrowo i smacznie :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I okazuje się, że zdrowa dieta nie musi być monotonna ale przy tym cieszy oko i kubki smakowe 🤗
      Pozdrawiam.

      Usuń
  10. Witam i dziękuję za wizyty u mnie.
    Bardzo tu ciekawie u Ciebie.
    Z pewnością będę do Ciebie zaglądać :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję również za odwiedziny 😊
      Zapraszam po dawkę wiedzy o zdrowiu.
      Pozdrawiam.

      Usuń
  11. Bardzo interesujący i przydatny post.
    Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ogólnie super to wszystko opisałaś i mnie zainspirowałaś by bardziej zwrócić uwagę z czym łącze białka . Niestety nie zgadzam się ze wszystkimi Twoim wadami . Rzeczywiście B12 trzeba suplementować resztę można uzyskać z roślin wiedząc co jeść. Jak mogą wolniej się trawić skoro mają większą zawartość błonnika, który pomaga w trawieniu (nie rozumiem tego)

    OdpowiedzUsuń