środa, 6 listopada 2024

15 najlepszych produktów dla zdrowia prosto z Twojej kuchni

dieta, witaminy, omega3, odporność, zdrowie, błonnik,











Wiesz już z poprzedniego wpisu co wpływa na Twoją odporność. Jaki wpływ na Twoje zdrowie ma sen czy nawodnienie. Mając silny układ odpornościowy możemy cieszyć się świetnym zdrowiem, nie tylko w perspektywie chorób sezonowych. 

Twoja tarcza - czyli odporność - składa się z tkanek, białek, narządów i komórek. Dlatego zdrowa dieta jest niezbędna dla zachowania dobrego zdrowia i zmniejszenia ryzyka wielu chorób.

Regularne spożywanie niezdrowej żywności osłabia Twoją immunologię. Nie możesz oczekiwać, że będziesz jeść śmieciowe jedzenie a organizm jak magiczną różdżką będzie wymiatał wirusy i bakterie. Musisz mu w tym pomóc.


Wprowadź zmiany w swojej diecie jeśli zauważyłaś te objawy : 

  • często łapie Cię infekcja
  • Twoje rany goją się wolniej
  • masz częste biegunki, gazy lub zaparcia
  • jesteś przewlekle zmęczona 


Jakie produkty wspierają odporność? 

1. Borówki - zawierają antocyjany, czyli przeciwutleniacze, które mają znaczące korzyści zdrowotne. Antocyjany przeciwdziałają stresowi oksydacyjnemu, stanom zapalnym oraz zmianom immunologicznym. 

2. Gorzka czekolada - jest bogata w minerały, takie jak żelazo, magnez i cynk. Im większy procent kakao podany na czekoladzie, tym większa zawartość składników odżywczych. Kakao jest źródłem antyoksydantów takich jak flawanole, polifenole i teobrominy.  W związku z tym ciemna czekolada redukuje wolne rodniki, obniża ciśnienie krwi, redukuje "zły cholesterol", zmniejsza stany zapalne oraz dba o Twoje jelita przez zawarte w niej prebiotyki

Pamiętaj tylko o tym, że im więcej kakao w czekoladzie, tym mniej cukru ale za to zwiększa się zawartość tłuszczu czyli więcej kalorii w diecie. 

3. Kurkuma - znana wszystkim przyprawa stosowana w kuchni ma swoje zastosowanie w celach leczniczych. Ma działanie przeciwutleniające, przeciwzapalne, neuroprotekcyjne a nawet przeciwnowotworowe. Niestety spożywanie kurkumy samej w sobie nie wpływa na zdrowie ze względu na jej słabą biodostępność. Wystarczy, że dodasz do kurkumy szczyptę pieprzu czarnego lub chili. Badania wykazały, że takie połączenie zwiększa biodostępność kurkumy o 2000%. 

4. Omega-3 - większość ludzi nie spożywa wystarczającej ilości kwasów tłuszczowych omega-3 a to prowadzi do zwiększenia ryzyka chorób przewlekłych.  Ludzie nie mają świadomości jak cenny jest ten tłuszcz w naszym organizmie chociażby ze względu na układ hormonalny. Wiele kobiet startujących w zawodach fitness "obcinają" tłuszcze z diety. Niestety po jakimś czasie ich hormony wariują do tego stopnia, że zanika miesiączka. Poziom kwasów tłuszczowych w organizmie wpływa także na prawidłowy rozwój płodu. Przyjmowanie omegi-3 zmniejsza ryzyko reumatoidalnego zapalenia stawów (RZS). Jest to przewlekła choroba autoimmunologiczna w której układ odpornościowy atakuje zdrowe części ciała. 

5. Brokuły - są bombą odżywczą bogate w błonnik usprawniający jelita, witaminy (A, C, K), minerały ( wapń, potas i żelazo) oraz przeciwutleniacze. Przeciwzapalne właściwości brokułów poprawiają czynność układu sercowo-naczyniowego. Wysoka zawartość witaminy C pomaga wchłaniać żelazo, wzmacnia odporność a także wzmacnia produkcję kolagenu. 

6. Bataty - błonnik i przeciwutleniacze są bardzo korzystne dla zdrowia jelit. Bataty zawierają dwa rodzaje błonnika : rozpuszczalny i nierozpuszczalny. Nasze jelita nie są w stanie strawić żadnego z tych dwóch typów, dlatego pozostaje on w przewodzie pokarmowym. Błonnik pochłania wodę i zmiękcza resztki pokarmowe w jelitach. W połączeniu z bakteriami w okrężnicy dbają o jej wyściółkę, która jest bardzo delikatna. Dieta bogata w błonnik obniża ryzyko raka okrężnicy. 

7. Szpinak - kolejna bomba witaminowa, czyli witamina A. Witamina C - wspomaga zdrową skórę , witamina K- niezbędna do krzepnięcia krwi. Dzięki zawartości błonnika nierozpuszczalnego, zapobiega zaparciom. Kwas foliowy, który jest niezbędny dla kobiet w ciąży. Żelazo, które tworzy hemoglobinę i natlenia nasz organizm. Wapń, niezbędny dla kości a także dla układu nerwowego, serca i mięśni. Szpinak jest najbogatszym źródłem kwercetyny. Silny przeciwutleniacz, który zapobiega infekcjom i stanom zapalnym. 

8. Imbir - zawiera gingerol, naturalny olejek o silnym działaniu leczniczym. Jest to główny, bioaktywny związek imbiru. Ma działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające. Pomaga zmniejszyć stres oksydacyjny. Napar z imbiru łagodzi objawy niestrawności takie jak ból brzucha, wzdęcia czy nudności. Zmniejsza ryzyko nowotworów pokarmowych takich jak rak jelita grubego, trzustki i wątroby.

9. Czosnek - w celach zdrowotnych był już stosowany przez Egipcjan, Greków, Rzymian, Chińczyków a także Hindusów. Jego korzyści zdrowotne wynikają z zawartości siarki - to dlatego płaczesz podczas krojenia. Związki siarki zawarte w czosnku wzmacniają odporność. Ma właściwości przeciwwirusowe, zapobiega przedostaniu się wirusów do komórek organizmu. 

10. Zielona herbata - jest reklamowana jako jeden z najzdrowszych napojów na świecie. Zawarte w niej katechiny - polifenole -  pomagają zapobiegać uszkodzeniom komórek. Poprawia funkcjonowanie mózgu, badania wykazują powiązania z niższym poziomem markerów związanych z chorobą Alzheimera. 

11. Kefir - obfity w składniki odżywcze probiotyk, jest bardzo korzystny dla trawienia i zdrowia jelit. Nazwa pochodzi od tureckiego słowa "keyif" - co znaczy dobre samopoczucie po jedzeniu. Zawiera w sobie 24% dziennego zapotrzebowania na wapń oraz tak ważnej witaminy B12 aż w 29%. W zależności od produkcji, może zawierać w sobie aż 61 różnych mikroorganizmów, co czyni go jednym z najsilniejszych źródeł probiotyków.  Bakterie Lactobacillus mają silne właściwości antybakteryjne a to ochroni Cię przed infekcjami. 

12. Pestki słonecznika - swoją wyjątkowość zawdzięczają witaminie E ( która jest przeciwutleniaczem), flawonoidom i kwasom tłuszczowym - CLA. Badania wykazują, że kwas linolowy CLA  ma silne działanie przeciwnowotworowe. W porównaniu do innych nasion czy orzechów, w nasionach słonecznika znajdziemy jego największą zawartość. Nasiona słonecznika są najlepszym źródłem witaminy E - witaminy która dba o to byś wyglądała zawsze młodo i promiennie. 

13. Migdały - wspierają zdrowie serca a także obniżają ciśnienie krwi. Wysokie ciśnienie krwi jest jedną z głównych przyczyn zawałów, udarów a także niewydolności nerek. Już dwie porcje migdałów dziennie pomaga w dostarczeniu odpowiedniej dawce magnezu. Magnez znacząco obniża poziom ciśnienia krwi. Migdały są również źródłem drogocennych przeciwutleniaczy. Najwięcej jest ich w brązowej warstwie skórki, dlatego blanszowane migdały mają słabsze właściwości przeciwzapalnych.  

14. Cytrusy - cytryny, limonki, pomarańcze, grejpfruty, pomelo - wszystkie te owoce mają w sobie mnóstwo witaminy C, która wzmacnia odporność i utrzymuje skórę gładką i elastyczną. Jedna średnia pomarańcza zawiera Twoje całe dzienne zapotrzebowanie witaminy C. Mają wyższą zawartość błonnika rozpuszczalnego, który wymiata cholesterol z organizmu. 

15. Papryka - surowa papryka składa się głównie z wody - 92%. Jedna papryka dziennie zapewnia 169% dziennego spożycia witaminy C. Zawiera w sobie witaminę B6, ważną dla tworzenia czerwonych krwinek. Witaminę K1 niezbędną dla krzepnięcia krwi i zdrowych kości. Potas poprawiający zdrowie serca. Kwas foliowy - znany jako witamina B9 - istotny dla kobiet w ciąży. Witamina E dbająca o zdrowy układ nerwowy i mięśnie. A także beta karoten, którą organizm przekształca w witaminę A


Podsumowanie 

Włączenie do diety tych 15 produktów z pewnością wzmocni Twoją odporność. Zdrowa, zbilansowana dieta jest jednym ze sposobów wspierania zdrowia. Twoja odporność zaczyna się w jelitach dlatego skup się na pozyskiwaniu składników odżywczych z produktów które masz w zasięgu ręki. 


Źródła:

www.medicalnewstoday.com

www.pennmedicine.org

pubmed.ncbi.nlm.nih.gov

www.medicalnewstoday.com

pubmed.ncbi.nlm.nih.gov

pubmed.ncbi.nlm.nih.gov

pubmed.ncbi.nlm.nih.gov

pmc.ncbi.nlm.nih.gov

www.healthline.com

www.healthline.com/nutrition/foods/spinach#plant-compounds

www.healthline.com/nutrition/11-proven-benefits-of-ginger#11-health-benefits

www.healthline.com/nutrition/11-proven-health-benefits-of-garlic#lowers-blood-pressure

www.healthline.com/nutrition/top-10-evidence-based-health-benefits-of-green-tea#10-Might-help-you-live-longer

www.healthline.com/nutrition/9-health-benefits-of-kefir#TOC_TITLE_HDR_5

health.clevelandclinic.org/are-sunflower-seeds-good-for-you

www.healthline.com/nutrition/9-proven-benefits-of-almonds#TOC_TITLE_HDR_6

www.healthline.com/nutrition/citrus-fruit-benefits#TOC_TITLE_HDR_4

www.healthline.com/nutrition/foods/bell-peppers#plant-compounds


Disclaimer: nie jestem lekarzem. Stworzyłam tego bloga w celu informacyjnym, by dzielić się wiedzą i badaniami naukowymi. Treści zawarte na tej stronie nie są poradą medyczną. Jeśli cierpisz na jakąś chorobę, bierzesz leki, jesteś w ciąży lub karmisz piersią skontaktuj się z wykwalifikowanym pracownikiem służby zdrowia w celu porady lekarskiej.

2 komentarze:

  1. Mega wartościowy blog. Chętnie będę wracać by zaczerpnąć wiadomości.
    Odporność i zdrowie i dobre samopoczucie trzeba dbać. U nas rządzi czosnek, nektary z bzu, mniszka lekarskiego, warzywa i owoce z własnego chowu. Tradycyjnie jak na wschodzie. 🥰🥰🥰 Nie chorujemy , nie narzekamy, głowa do góry, żyć trzeba umieć... pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję serdecznie 😊
      To jest największy majątek swoje własne nieprzetworzone produkty, pełne witamin i najważniejsze bez chemii i konserwantów.. Jesteście najlepszym przykładem na to, że tam gdzie dobre, zdrowe jedzenie bez chemii - tam najlepsze zdrowie.
      Pozdrawiam.

      Usuń