Naturalne sposoby na zapalenie błony śluzowej żołądka.
Wiemy już, co dzieje się z żołądkiem jeśli zostanie uszkodzona jego bariera ochronna. Na pewno nie jedna osoba doświadczyła tego stanu poprzez zgagę, odbijanie się treścią pokarmową, uczuciem przepełnienia czy bólem brzucha.
Styl życia, stres, pośpiech, wypijana na czczo kawa, źle dobrana dieta to wszystko niesamowicie wpływa na stan błony śluzowej żołądka.
Jak w takim razie możesz naturalnie zadbać o odbudowę śluzówki żołądka?
▶ Na końcu znajduje się przepis na pyszną marchewkę z ryżem, która ukoi Twój żołądek.
Zacznijmy od tego co powinnaś wprowadzić do swojej diety żołądkowej.
Skoro żołądek jest pozbawiony "mazi" nawilżającej jego ścianki, musimy dostarczyć mu produkty regenerujące a także ochraniające przed kwasem solnym.
▶ Zanim przejdziemy do zaleceń dietetycznych polecam Ci założenie Dzienniczka Żywieniowego. Zapisuj w nim codziennie co spożywasz i jak się czujesz po posiłkach. Taki sposób zwiększysz świadomość tego, co pozytywnie i negatywnie wpływa na Twoje zdrowie. Jeśli zauważysz pieczenie żołądka po którymś ze składników, wyeliminuj go ze swojej diety, dopóki nie wyleczysz stanu zapalnego żołądka.
Stosując taką metodę z pewnością zauważysz znaczącą poprawę.
⁕ Do picia polecam oczywiście wodę, a także rumianek (działanie łagodzące), szałwię (łagodzi podrażnienia i stymuluje wydzielanie soków trawiennych) i lukrecję (zwiększa ochronę błony śluzowej żołądka). Świetnym sposobem na problemy żołądkowe jest sok z selera o którym pisałam tu.
⁕ Wprowadź do swojej diety chude białko, kurczak, indyk. Dostarczają niezbędnych składników odżywczych, nie obciążając nadmiernie układu trawiennego.
⁕ Zwiększ spożycie pokarmów zawierających glutaminę. Jest to aminokwas, który uszczelnia ściany żołądka oraz jelit. Glutaminę znajdziesz w takich produktach jak: mięso (chudsze ich rodzaje), buraki, kapusta, jarmuż, marchew, pietruszka, ryż, papaja.
⁕ Alkalizujące pokarmy takie jak gotowane lub duszone jabłka, banany, marchew, ziemniaki, cukinie, brokuły, buraki, jarmuż, szpinak. W pierwszych dniach staraj się jeść raczej gotowane warzywa, z czasem wprowadź więcej surówek oraz sok z kapusty (jest uznawany jako naturalny lek na wrzody żołądka, wspiera naturalną florę bakteryjną jelit a także zmniejsza refluks) czy sok z ziemniaków (reguluję produkcję kwasów żołądkowych, jest idealny na zapalenie błony śluzowej żołądka).
⁕ Dobrej jakości oleje np. z czarnuszki, oliwa z oliwek, olej lniany. Zawarta w nich omega-3 ma silne działanie przeciwzapalne. Polecam wypić łyżkę dobrego oleju na czczo.
⁕ Ryby oraz awokado. Tak jak wyżej, niezbędne do nawilżania śluzówki żołądka.
⁕ Kisiel z siemienia lnianego (Twój must-have), wypijany rano na czczo lub wieczorem przed snem. Wytwarzany śluz z siemienia pokrywa cały układ pokarmowy.
⁕ Z przypraw polecam koperek, natkę pietruszki, cynamon oraz kurkumę.
⁕ I na końcu, choć są bardzo ważne dla całego układu trawiennego: probiotyki. W szczególności szczepy Lactobacillus reuteri, znane ze swoich właściwości przeciwzapalnych.
Przydatny post!
OdpowiedzUsuń