Dziś chcę się podzielić z Tobą moim przepisem na bardzo zdrową sałatkę. Z racji tego, że mam pewne nietolerancje pokarmowe muszę wysilać się i zastanawiać co mogłabym zjeść. Tak więc stworzyłam przepis na totalną bombę witaminową. Sałatka z pewnością posmakuje każdej osobie. Jest bardzo łatwa w przygotowaniu, nadaje się jako dodatek do śniadania, obiadu czy kolacji. Możesz zjeść ją na zimno lub ciepło po wcześniejszym podgrzaniu. Jest idealna do zabrania ze sobą np. do pracy.
Składniki:
- ugotowana wcześniej kasza gryczana - około 200g
- ugotowane lub upieczone buraki - około 200g (pokrojone w słupki lub starte na grubych oczkach)
- ciecierzyca ze słoika - 200g (odsączona i wypłukana pod bieżącą wodą)
- jarmuż około - 100g
- czosnek - 1 ząbek
- oliwa z oliwek - 2 łyżki
- kurkuma - około pół łyżeczki
- przyprawy: sól, pieprz najlepiej cayenne, słodka papryka - wedle uznania
Przygotowanie:
Krok 1: rozgrzej na patelni łyżkę oliwy, dodaj wyciśnięty przez praskę czosnek następnie kurkumę, pieprz cayenne i słodką paprykę. Poczekaj aż czosnek lekko się podsmaży. Kolejnym krokiem będzie dodanie na patelnię ciecierzycy. Podsmaż ją delikatnie, następnie dodaj odrobinę wody i przykryj pokrywką, by ciecierzyca delikatnie zmiękła. Gdy ciecierzyca jest gotowa przełóż ją do miski.
Krok 2: pokrój jarmuż na drobne kawałki. Na tą samą patelnie wlej łyżkę oliwy, poczekaj aż się rozgrzeje i dodaj pocięty jarmuż. Oprósz go solą by zmiękł delikatnie. Po chwili dodaj odrobinę wody i przykryj pokrywką.
Krok3: w momencie gdy jarmuż zmięknie dodaj do niego wcześniej przygotowaną ciecierzycę, buraki i kaszę gryczaną. Połącz ze sobą składniki i podduś chwilę razem.
Twoja sałatka jest już gotowa 😊
Sałatka z podanych składników ma świetne właściwości przeciwzapalne oraz antyoksydacyjne. Zajadając się nią wiem, że moja wątroba jest bardzo zadowolona. Bowiem buraki zawarte w sałatce bardzo dobrze wpływają na ten organ i wspomagają jego detoksykację.
Jakie właściwości zdrowotne mają poszczególne składniki?
Ciecierzyca - jest bogata w żelazo, potas, witaminy z grupy B, kwas foliowy, witaminę K, wapń, miedź. Chociaż zawiera w sobie białko niestety brakuje jej dwóch aminokwasów takich jak metionina i cysteina. Z tego względu nie jest białkiem pełnowartościowym, ale w połączeniu z kasza gryczaną mamy pełen profil aminokwasowy. Ciecierzyca jest doskonałym źródłem błonnika, który oczyszcza jelita ze złogów i obniża poziom złego cholesterolu.
Kasza gryczana - źródło węglowodanów złożonych, które jak już wiesz dodają dużo energii i zapewniają sytość. Kolejna, bardzo dobra roślinna alternatywa białka zwierzęcego. Znajdziemy w niej aminokwasy takie jak lizyna i tryptofan. Składa się również z błonnika rozpuszczalnego oraz nierozpuszczalnego, dzięki czemu działa ochronnie na śluzówkę naszych jelit. Z najważniejszych witamin i minerałów zawartych w kaszy wymienię witaminy B1, B2, B3 i B6 a także mangan, magnez, cynk, fosfor. Kasza gryczana dostarcza mnóstwo polifenoli i flawonoidów, które mają właściwości przeciwzapalne oraz przeciwutleniające.
Buraki - idealne dla wsparcia wątroby i jelit, regulują pracę serca poprzez obniżenie ciśnienia tętniczego krwi. Oczyszczają jelita oraz żyły z cholesterolu, który ma zły wpływ na układ sercowo-naczyniowy. Buraki są źródłem wapnia, żelaza, magnezu, fosforu, potasu, sodu, cynku, witaminy C, beta-karotenu i witamin z grupy B. Poprawiają trawienie oraz dbają o śluzówkę żołądka. Mają działanie przeciwzapalne oraz przeciwbakteryjne. Są idealne dla osób z anemią,
Jarmuż - jest bardzo silnym przeciwutleniaczem, czyli chroni przed wolnymi rodnikami, które powodują choroby a także przyśpieszają starzenie się skóry. Doskonałe źródło witaminy C, A oraz K, potasu, wapnia i bardzo cennego żelaza. Jarmuż wspomaga oczyszczanie organizmu, w szczególności wątroby i jelit. Zawarty w jarmużu sulforafan ma właściwości silnie przeciwnowotworowe, zapobiega nowotworom żołądka, jelita grubego, wątroby, prostaty, pęcherza a także piersi.
Kurkuma - przeciwutleniacz a także składnik. który ma właściwości antybakteryjne, przeciwgrzybicze i przeciwwirusowe. Ma silne działanie jeśli chodzi o stany zapalne w organizmie, zmniejsza ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2, nadciśnienia a także chorób serca. Obniża poziom cholesterolu we krwi, stosowana od wewnątrz znacząco poprawia kondycję skóry. Doskonale wpływa na funkcjonowanie wątroby a także wspiera układ pokarmowy. Dodany w przepisie pieprz cayenne zwiększa przyswajalność kurkumy.
Czosnek - allicyna zawarta w czosnku ma silne działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze. Wzmacnia odporność organizmu, obniża poziom cholesterolu, zwalcza stany zapalne w organizmie i oczyszcza z toksyn. Jest naszym naturalnym antybiotykiem. W czosnku znajdziemy takie minerały jak cynk, selen, żelazo, potas oraz antyoksydanty, które opóźniają procesy starzenia. Jego właściwości nie tracą mocy nawet po poddaniu go obróbce cieplnej.
Oliwa z oliwek - jest głównym składnikiem diety śródziemnomorskiej. Zawiera w sobie ogromne ilości bardzo cennych dla naszego organizmu jednonienasyconych i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6. Bogata w witaminy A, E, D, K beta-karoten i fosfolipidy. Zmniejsza ryzyko zachorowania na miażdżycę, wpływa pozytywnie na układ trawienny, spowalnia procesy starzenia się, wyrównuje poziom cukru we krwi, działa przeciwzakrzepowo, pozytywnie wpływa na wrzody żołądka a także ma właściwości oczyszczające organizm z toksyn.
Ten przepis jest idealnym zestawieniem wszystkich potrzebnych makroskładników. Znajdują się w niej węglowodany złożone, tłuszcze nienasycone a także pełnowartościowe białko. Sałatka z pewnością zapewni Ci wszystkie potrzebne witaminy, zadba o Twoją odporność, poprawi samopoczucie a także sprawi, że Twoja skóra będzie promienna.
Skusisz się na taki przepis? 😉 koniecznie daj znać w komentarzu!
Disclaimer: nie jestem lekarzem. Stworzyłam tego bloga w celu informacyjnym, by dzielić się wiedzą i badaniami naukowymi. Treści zawarte na tej stronie nie są poradą medyczną. Jeśli cierpisz na jakąś chorobę, bierzesz leki, jesteś w ciąży lub karmisz piersią skontaktuj się z wykwalifikowanym pracownikiem służby zdrowia w celu porady lekarskiej.
Na pewno skuszę się na przepis!!
OdpowiedzUsuńPolecam 😊😊
UsuńGracias por la receta. Te mando un beso.
OdpowiedzUsuńNarobiłaś mi apetytu! Ale pychota. 🫶😋 Dobrego tygodnia.🤗
OdpowiedzUsuńKoniecznie musisz ją wypróbować 😉
UsuńDziękuję i wzajemnie 😊
Poskładałaś produkty idealnie, do tego świetnie dobrane dodatki i sałatka wymarzona!
OdpowiedzUsuńSamo dobro i samo zdrowie! Sałatki na bazie kaszy gryczanej robiłam ale reszta składników jest dobrą podpowiedzią a do tego Twoja sałatka wygląda bardzo apetycznie:)
Jestem ciekawa smaku:)
Pozdrawiam cieplutko 🤗😘
Wiadomo, wszystko zależy od tego jak ją doprawimy, każdy ma inne wyczucie smaku ale jak dla mnie sałatka jest połączeniem smaku słodkiego, słonego, ostrego a także wytrawnego. Uważam, że jest to świetna kombinacja smakowa a przy tym dbająca o nasze zdrowie, czego chcieć więcej? 😉
UsuńPozdrawiam i zachęcam do posmakowania 😊
Pyszna, zdrowa i pożywna sałatka 🧡🧡. Zawiera składniki, które bardzo lubię :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam wszystkie potrawy z dodatkiem buraczków 🙃
Ja tak samo uwielbiam buraczki w każdej postaci, mogą być gotowane, jako ćwikła, soki czy smoothie 😊 bardzo dobrze wpływają na kondycję skóry i włosów.
UsuńPozdrawiam
Są wysokie szanse, że się skuszę, bo uwielbiam wszelkie sałatki! Jem również oczami, więc im bardziej kolorowo na talerzu, tym dla mnie lepiej. A ile tych buraków? Do woli? Proporcjonalne do kaszy i ciecierzycy? Lubię wszystkie składniki, więc... nic tylko robić i jeść na zdrowie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za przepis, Madeleine!
Dziękuję za to, że zwróciłaś uwagę o burakach. Już zmieniłam podaną ilość, powinno być około 200g. Przy podanych składnikach napisałam około dlatego, że ja zazwyczaj robię ją na oko.. 😉 czasem dam więcej buraków, czasem więcej jarmużu ale zawsze wychodzi wyśmienicie.
UsuńSałatka ma piękne kolory przy tym jest bardzo apetyczna 😉
Proszę bardzo i życzę smacznego!
Z pewnością spróbuję w najbliższym czasie zrobić, ponieważ lubię ciecierzycę (nawet zupa fasolowa to raczej ciecierzycowa) i jarmuż, buraczki i przyprawy. Już mi leci ślinka. Dziękuję za ten przepis :)
OdpowiedzUsuńProszę! Koniecznie daj znać Bogusiu jak zrobisz 😊 ciecierzyca jest bardzo fajnym dodatkiem do zup 👍
UsuńKasza gryczana, buraki, ciecierzyca, czosnek, kurkuma bardzo często goszczą w mojej kuchni. Gorzej jest z jarmużem. Trudno go kupić w moim rejonie, nie sadzę go w swoim ogrodzie bo ślimaki potrafią go spałaszować w ciągu jednej nocy.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie:)
Ja na swój wyczekiwałam w biedronce, też nie mogłam go dostać przez ostatni czas na szczęście powrócił 😊 niestety nie mam szans na posadzenie i innego źródła też nie mam. Pozdrawiam 😊
UsuńFajna sałatka. Zdrowo i smakowicie. Lubię podobne. U mnie często pojawia się sałatka z burakami, fetą, rukolą, orzechami włoskimi i oliwą z oliwek. :)
OdpowiedzUsuńO też świetny przepis 😊 ja niestety nie mogę jeść produktów serowych a strasznie je uwielbiam... 🙄
UsuńBardzo apetyczna sałatka, na pewno świetnie smakuje i dostarcza wielu witamin :)
OdpowiedzUsuńhttps://apetycznie-klasycznie.pl/
Jest naprawdę wyśmienita w swoim smaku i działaniu przeciwzapalnym 😊
UsuńPozdrawiam.
Uwielbiam cieciorkę i pieczone buraki, więc sałatka dla mnie idealna. Zresztą kocham takie pyszne i zdrowe dania.
OdpowiedzUsuńMożna zjeść smacznie i przy tym zdrowo 😉
UsuńPozdrawiam.
Oczywiście, że się skuszę. Jestem łasa na takie eksperymenty smakowe, a tu wszystko brzmi mi doskonale, a jeszcze do tego samo zdrowie na talerzu.
OdpowiedzUsuńDziękuję Ci za ten przepis, trafia na moją listę do zrobienia :)
Mam nadzieję, że będzie smakować 😉
Usuńdaj znać Iwonko jak Ci smakowała 😊
Musze koniecznie zrobić taką sałatkę rodzicom . p.s sorry, że dopiero teraz komentuję ale przez Google mogę komentować tylko na komputerze a rzadko go mam przy sobie
OdpowiedzUsuńjeszcze raz genialny przepis :)
UsuńCzęsto dodaję ją do obiadu zamiast ziemniaków czy pospolitej kaszy. Zawsze to coś innego 😊
UsuńNic się nie dzieje, cieszę się, że jesteś 🤗
Kaszę pominę, nie lubię i nie mogę się do nich przyzwyczaić (chyba, że jest to manna), choć wiem, że jako wegetarianka powinnam jeść kasze. Wiem, że gryczana jest jedną z najlepszych, ale nie lubię.
OdpowiedzUsuń