piątek, 21 lutego 2025

Makroskładniki w diecie - czym są, dzienne zapotrzebowanie i ich źródła. Część 3 - Tłuszcze.

tłuszcz w diecie, tłuszcze dobre i złe jakie wybrać

Dziś kolejna część dotycząca makroskładników w Twojej diecie. Jeśli jesteś tu nowa zapraszam Cię najpierw do przeczytania artykułu o węglowodanach oraz białku

Tłuszcze wraz z białkiem i węglowodanami odgrywają ważną rolę w codziennej diecie, są to trzy makroskładniki niezbędne każdego dnia. Bardzo ważna jest ilość spożywanych poszczególnych składników. Jeśli mowa jest o tłuszczu, jedni jedzą go w nadmiarze, inni natomiast unikają jak ognia i eliminują z diety jak tylko się da. 

Jednak czy faktycznie jest on dla nas tak szkodliwy? Zachęcam do dalszego czytania. 


tłuszcz w diecie, dzienne zapotrzebowanie na tłuszcz w diecie

Czym są tłuszcze?

Tłuszcze - są połączeniem atomu węgla, wodoru oraz tlenu. Tłuszcze spożywcze należą do związków zwanymi lipidami, składają się głównie z triglicerydów (estry kwasów tłuszczowych i glicerolu). Tak samo jak węglowodany stanowią dla nas źródło energii. Rozróżniamy tłuszcze roślinne i zwierzęce. Ze względu na budowę możemy podzielić je na nasycone i nienasycone. Różnica polega na tym, jak są ze sobą połączone. Jeśli atomy węgla połączone są ze sobą pojedynczymi wiązaniami nazywamy je wtedy tłuszczami nasyconymi. Tłuszcze nienasycone charakteryzują się wiązaniami podwójnymi.

Jakie tłuszcze rozróżniamy?

Tłuszcze nasycone - znajdziemy gównie w produktach zwierzęcych takich jak mleko, wędliny, ser, mięso, a także w produktach roślinnych czyli oleju palmowym i kokosowym. Oprócz tego, że dodają człowiekowi energii, nie pełnią żadnej innej funkcji. Dlatego tłuszcze nasycone nie powinny przekraczać 10% dziennego zapotrzebowania na tłuszcz w diecie. 

Zbyt duże spożywanie tłuszczów nasyconych sprzyja tworzeniu się tkanki tłuszczowej a to prowadzi do nadwagi, chorób krążenia, chorób metabolicznych i problemami z sercem. Nadmiar tłuszczów nasyconych w diecie zwiększa poziom cholesterolu a w następstwie prowadzi to do zmian miażdżycowych. 

Tłuszcze nienasycone - są szczególnie ważne w codziennym pożywieniu. Źródłami tłuszczów nienasyconych są rośliny i ryby. Wspomagają prawidłowy rozwój dzieci i młodzieży a także działają na ośrodkowy układ nerwowy. 

Tłuszcze nienasycone dzielimy jeszcze na trzy grupy takie jak jednonienasycone, wielonienasycone oraz tłuszcze trans.

Tłuszcze jednonienasycone - jest to rodzaj tłuszczu, który uznaje się za najbardziej korzystny dla zdrowia. Produkty bogate w ten tłuszcz obejmują produkty takie jak migdały, awokado, oliwa z oliwek, olej rzepakowy, orzechy laskowe oraz ziemne.

Tłuszcze wielonienasycone Omega-3, Omega-6 - kwasy tłuszczowe omega-3 znajdziesz w tłustych rybach takich jak łosoś, makrela, sardynki, śledziach a także w siemieniu lnianym, orzechach i nasionach chia. Produktami bogatymi w kwasy tłuszczowe omega-6 są np. nasiona słonecznika, orzechy włoskie, soja, kukurydza. 

Kwasy tłuszczowe omega-6 mogą sprzyjać powstawaniu stanów zapalnych w diecie, co nie znaczy by eliminować je całkowicie ponieważ mają też swoje zdrowotne właściwości. Dlatego lekarze zalecają dołączyć do diety kwasy tłuszczowe omega-3. 

Optymalny podział kwasów omega-3 oraz omega-6 wynosi od 1:2 do 1,5:6.  

Wielonienasycone kwasy tłuszczowe (WNKT) rozszerzają naczynia wieńcowe a także wspomagają skurcz mięśnia sercowego. Szczególnie polecane są osobom z nadciśnieniem tętniczym a także z wysokim cholesterolem. 

Niedobór wielonienasyconych kwasów tłuszczowych Omega-3 w podeszłym wieku może przyczynić się do rozwoju takich chorób jak artretyzm, cukrzyca, nowotwory, toczeń, łuszczyca. 

Nasz organizm, podobnie jak w przypadku aminokwasów, nie jest w stanie sam wytworzyć niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych - NNKT. Naszym zadaniem jest dostarczać je codziennie razem z pożywieniem. 

Tłuszcze trans - pochodzą z żywności przetworzonej, są to oleje, które zmieniły swój stan podczas procesu uwodornienia zamieniając się w tłuszcze do smarowania. Znajdziemy je w wypiekach, daniach smażonych, fast-foodach, przekąskach. Wystrzegaj się tego typu tłuszczu, jest najgorszym wyborem dietetycznym.

obrazek przedstawia podział tłuszczów na tłuszcze nienasycone, nasycone oraz tłuszcze trans.


Czy tłuszcze w diecie są dla Ciebie ważne?

Oczywiście, że tak. Natomiast musisz pamiętać by wybierać zdrowe źródła. 

Odpowiednie spożycie lipidów sprzyja wchłanianiom witamin takich jak A, D, E i K. Pomagają w budowie błon komórkowych, tkanki mózgowej, tkanka tłuszczowa chroni narządy wewnątrz jamy brzusznej. Szczególnie ważne są dla osób chorujących na niedoczynność tarczycy, bowiem tłuszcz metabolizuje hormony T3 oraz T4. Pomagają utrzymywać dobry poziom cukru oraz uczucie sytości na dłużej. Kwasy tłuszczowe wspomagają syntetyzowanie witaminy D. Unikanie tłuszczu może objawiać się suchą i łuszczącą się skórą, suchymi oraz łamliwymi włosami, zaburzeniami hormonalnymi a nawet zaburzeniami cyklu miesiączkowego.  

Ile tłuszczu powinno się spożywać? 

Przyjmuje się, by nie spożywać więcej niż 35% dziennego zapotrzebowania. Musisz pamiętać o tym, że tłuszcz jest bardzo kaloryczny - jeden gram tłuszczu zawiera aż 9 kalorii. 

Źródła:

https://myhealthmatters.ie/fat-as-a-macro/

https://marinex.com.pl/specjalisci/pliki_artykuly/kompendium-o-tluszczach.pdf

https://www.eufic.org/en/whats-in-food/article/facts-on-fats-the-basics

https://help.macrofactorapp.com/en/articles/143-dietary-fat

https://healthyeater.com/healthy-fats

Disclaimer: nie jestem lekarzem. Stworzyłam tego bloga w celu informacyjnym, by dzielić się wiedzą i badaniami naukowymi. Treści zawarte na tej stronie nie są poradą medyczną. Jeśli cierpisz na jakąś chorobę, bierzesz leki, jesteś w ciąży lub karmisz piersią skontaktuj się z wykwalifikowanym pracownikiem służby zdrowia w celu porady lekarskiej.

12 komentarzy:

  1. Zawsze z wielkim zainteresowaniem czytam te Twoje wpisy, a o ile powiększyła się moja wiedza w tym zakresie, to tylko ja jestem świadoma :)
    I super, że stworzyłaś takie miejsce, w którym można poszerzyć swoją wiedzę w tym zakresie.
    Serdecznie Cię pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Iwonko, bardzo dużo to dla mnie znaczy. Cieszę się, że interesują Cię moje wypociny i że zwiększasz swoją wiedzę na temat zdrowia. Mam nadzieję, że dzięki moim wpisom większość osób będzie zwracało uwagę na to co kupuje i co spożywa 😊 czasem nawet drobne zmiany mogą przynieść ogromne korzyści 👍
      Pozdrawiam 😊

      Usuń
  2. Oj tak, tłuszcze trans to najgorsze, co może być. Niestety trzeba bardzo staranie na wszystko patrzeć i wybierać, bo np. olej palmowy wkrada się w coraz więcej produktów...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety olej palmowy jest dosyć tanim produktem, dlatego producenci często go używają.. 😕

      Usuń
  3. Bardzo pomocny post i jak zwykle wiedza przekazana w bardzo przystępny sposób.
    Od dłuższego już czasu wczytujemy się w etykiety i z przerażeniem stwierdzamy, że żywność jest coraz gorszej jakości. To, co producenci przemycają w pięknie opakowanych produktach jest zatrważające. Markowe i drogie wcale nie gwarantują zdrowego składu i to jest straszne, bo coraz trudniej o zdrową żywność.
    Świadomość konsumentów jest raczej niewielka. Widać to po zawartości wózków.
    No cóż? Takie czasy...
    Pozdrawiam cieplutko!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dlatego nasi dziadkowie byli tym mocniejszym pokoleniem, bo nie było tyle chemii w jedzeniu. Większość miała swoje uprawy, nie było kolorowego jedzenia w sklepach. Były kiszonki, swoje mięso, naturalne mleko, sery, śmietany, warzywa.. Ile się słyszy o zanieczyszczonych produktach, które są wycofywane ze sklepów? Czasem nawet nie zdajemy sobie sprawę z tego co jemy.
      Dziękuję i pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  4. Staram się unikać tłuszczów trans jak tylko mogę. Ale tłuszcze nienasycone - czemu nie? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tłuszcze nienasycone powinny dominować na naszych talerzach 😊
      Pozdrawiam.

      Usuń
  5. Dziękuję, że przybliżyłaś temat tłuszczów. Bardzo przydatna wiedza. ;)
    Pozdrawiam! :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Dzięki za ciekawy wpis. ❤️

    OdpowiedzUsuń
  7. Jak zawsze wciągająca lektura dotycząca naszego odżywiania. Kiedy czytam, to zawsze szukam w tym odpowiedzi jak ja się stosuję do spożywania, tutaj tłuszczów. Trans oczywiście jak najmniej, ale te nienasycone muszę zwiększyć. Jakoś tak nie zawsze jest mi po drodze z rybami, chociaż bardzo lubię ryby :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo dziękuję za tak dogłębne opisanie tłuszczów. Przyda się mi na pewno :-).

    OdpowiedzUsuń