Z poprzedniego wpisu dowiedziałaś się, jak ważne są węglowodany oraz jakie niosą za sobą ryzyko w przypadku ich nadmiaru czy niedoboru. Dzisiaj zajmiemy się białkiem w diecie.
Zauważyłaś na pewno ten szał na produkty proteinowe. Batoniki proteinowe. parówki (jakby za mało było białka w mięsie..? 😊), lody proteinowe, high-protein kaszki, mleka.. Dosłownie wszystko i wszędzie.. W szczególności mocno popularyzowane przez osoby dbające o sylwetkę, sportowców a także osób na tak zwanej "redukcji".
Na czym polega fenomen białka i dlaczego jest dla Ciebie takie ważne?
Białko jest kolejnym z trzech makroskładników dostarczanych z pożywienia. Jest to składnik odżywczy, który służy jako budulec naszych komórek. Występuje we wszystkich narządach, kościach, mięśniach oraz włosach. Wspiera produkcję hormonów i enzymów. Zwiększona ilość białka w diecie wspomaga regenerację, dlatego tak ważne jest w przypadku kontuzji lub przebytej operacji.
Składa się z pojedynczych aminokwasów połączonych wiązaniami peptydowymi, jednak nie każdy produkt białkowy zawiera w sobie pełen profil aminokwasowy.
By lepiej wytłumaczyć wyobraź sobie, że białko to taki sznurek z koralikami. Każdy koralik to osobny aminokwas zawarty w produkcie.
Aminokwasy to związki organiczne, które są niezbędne do funkcjonowania. Dzielimy je na białkowe (składające się z 20 aminokwasów) i niebiałkowe (ponad 300 aminokwasów).
Aminokwasy białkowe klasyfikujemy na egzogenne oraz endogenne.
Aminokwasy egzogenne są niezbędnymi związkami, których nasz organizm nie jest w stanie sam wytworzyć. Dlatego bardzo ważnym jest zadbanie o to, by codziennie je dostarczać z odpowiedniego pożywienia.
Wyróżniamy aminokwasy egzogenne takie jak:
- lizyna - wpływa na odporność i chroni przed wirusami.
- metionina - reguluje hormon wzrostu.
- treonina - reguluję pracę układu nerwowego.
- leucyna - odpowiada za budowę mięśni, obniża poziom kortyzolu.
- izoleucyna - wpływa na regenerację zarówno mięśni jak i włosów czy paznokci, wspomaga rozbudowaniu tkanki mięśniowej.
- walina - wspomaga budowanie tkanki mięśniowej a także spalanie tkanki tłuszczowej.
- tryptofan - ma pozytywny wpływ na dobry sen.
- fenyloalanina - wzmacnia układ nerwowy oraz hormonalny.
- histydyna - odpowiada za prawidłowe działanie układu krwionośnego i odpornościowego.
- tyrozyna - bierze udział w syntezie hormonów tarczycy.
- arginina - co ciekawe, organizm dorosły potrafi wytworzyć aminokwas argininy, u dzieci wymagane jest codzienne przyjmowanie argininy z zewnątrz by mogły prawidłowo się rozwijać.
Aminokwasy endogenne nasz organizm jest w stanie sam wytworzyć.
Do aminokwasów endogennych zaliczamy:
- alaninę
- asparaginę
- kwas asparaginowy
- kwas glutaminowy
- glutaminę
- glicynę
- prolinę
- serynę
- cysteinę
- tyrozyna - która powstaje z fenyloalaniny (bardzo ważna kwestia dla osób z niedoczynnością tarczycy).
- cysteina - powstająca z metioniny a także z seryny.
- Jako pierwsza i najbardziej znana korzyść wynikająca ze spożywania większej ilości białka jest z pewnością zwiększenie masy mięśniowej.
- Badania pokazują, że białko spośród trzech makroskładników dostarczanych w diecie, jest najbardziej sycące. A to za sprawą zmniejszenia poziomu greliny - hormonu głodu.
- Reguluje dopaminę - hormon odpowiadający za apetyt oraz uzależnienia.
- Przyśpiesza metabolizm oraz zwiększa spalanie tłuszczu.
- Odpowiednia ilość białka w stosunku do wagi obniża ciśnienie krwi.
- Zmniejsza poziom złego cholesterolu LDL oraz trójglicerydów.
- Wspomaga regenerację po przebytych kontuzjach, złamaniach czy operacjach.
- Kruche, matowe, wypadające oraz przedwcześnie siwiejące włosy.
- Blada, sucha lub łuszcząca się skóra.
- Uczucie osłabienia, brak energii.
- Uczucie głodu.
- Częste infekcje (białko wzmacnia układ odpornościowy).
- Zmiany nastroju.
- Problemy z pamięcią i koncentracją.
- Osłabienie mięśni.
- Zatrzymywanie wody w organizmie, w szczególności w okolicy ramion oraz nóg.
- Sztywność stawów.
- Anemia, niedokrwistość spowodowana małą ilością czerwonych krwinek oraz hemoglobiny.
- drób
- ryby
- jajka
- nabiał
- rośliny strączkowe
- produkty pełnoziarniste
- odżywki białkowe
Bardzo ważne jest zdrowe odżywianie. Zawsze wszystkim powtarzam, że wszystko co potrzebuje nasz organizm, znajduje się w dobrze przygotowanych posiłkach.
OdpowiedzUsuńMasz rację, zawsze warto najpierw zacząć od swojej diety i zwrócić uwagę na to co jemy. Zdrowe odżywianie jest kluczem do zdrowia 👍
UsuńPosiłki dobrze skomponowane rzecz bardzo ważna, pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńBez dwóch zdań jest to ogromnie ważna kwestia 👍
UsuńPozdrawiam.
Kiedy pracowałam to przyznam, niezbyt się przykładałam do zwracania uwagi na to ile tego białka zjadam, teraz przywiązuję do tego więcej uwagi :)
OdpowiedzUsuńWiadomo, człowiek zabiegany nie ma czasu pomyśleć o wartościowym posiłku. Dobrze, że teraz dbasz o dietę - na pewno przyniesie pozytywne wyniki.
UsuńPozdrawiam.
Garść przydatnych informacji! Muszę trochę lepiej kontrolować ile białka zjadam ^^
OdpowiedzUsuńDziękuję 😊
UsuńKolejna garść ciekawych informacji.
OdpowiedzUsuńI to do tego wyłożonych w zrozumiały i przystępny sposób.
Ja akurat zwracam teraz uwagę na to co jem, dlatego przeczytałam z wielkim zainteresowaniem.
Pozdrawiam Cię serdecznie!
Bardzo mnie to cieszy 😊 Zauważam zwiększoną świadomość dietetyczną u coraz większej ilości osób.
UsuńPozdrawiam.
Wspaniały post . Wiele przydatnych informacji. Pozdrawiam :-).
OdpowiedzUsuńDziękuję Alu 😊
UsuńPozdrawiam.
Bardzo ciekawe jest to, co napisałaś, wciąż to zgłębiam, uczę się zbilansowanego żywienia, bo mięsa nie jest w stanie jeść i już pewnie nie będę. Ostatnio brakowało mi witamin i białka, pewnie po antybiotykach. Uściski!
OdpowiedzUsuńMusisz w takim razie przykładać większą uwagę do tego co jesz by nie nabawić się niedoborów. W niedługim czasie będę rozwijać wątek białka i aminokwasów w produktach roślinnych.
UsuńPozdrawiam serdecznie.
Bardzo cielawy artykuł. Można naprawdę wiele skorzystać. Każdy z nas prócz lekarza rodzinnego, powinien odwiedzać dietetyka. To co spożywamy ma wpływ na nasze samopoczucie i zdrowie. Serdecznie pozdrawiam 🤗
OdpowiedzUsuńDziękuję, moim zdaniem lekarze powinni po części sami kierować nas do dietetyków. Niestety wiele chorób ma swój początek w źle dobranej diecie.
UsuńPozdrawiam 😊
Bardzo przydatny i rzetelny post. Przy tym napisany w bardzo dostępny sposób. Można by rzec że takie podsumowanie najważniejszych informacji o białku. Dobra robota!
OdpowiedzUsuńGorące pozdrowienia 🙂
Starałam się jak mogłam, chociaż o białku będę jeszcze pisać 😉
UsuńDziękuję serdecznie, pozdrawiam 😊
Kolejny świetny i bardzo ważny artykuł. Białko jest niezwykle cenne, ale jego nadmiar lub przeciwskazania wynikające z niektórych chorób mogą być naprawdę szkodliwe dla naszego zdrowia.
OdpowiedzUsuńOstatnio przeraża mnie moda na dietę wysokobiałkową polecana na odchudzanie przez "specjalistów" z mediów społecznościowych. Niestety nie zwraca się uwagi na konsekwencje takiej diety dla osób z zaburzeniami metabolicznymi, chorobą nerek, dną i moczanową, etc.
Super, że o tym wspominasz! 💚💚 Twoje artykuły są naprawdę rzetelne :)
Serdecznie pozdrawiam 🤗🧡
Dziękuję 😊 chociaż białko jest nam bardzo potrzebne, nikt w zasadzie nie mówi o tym jakie powinno być dzienne zapotrzebowanie oraz o skutkach ubocznych. Wszystko jest dla ludzi, niestety są jakieś granice zdrowego rozsądku.
UsuńPozdrawiam serdecznie 😊
Posta przeczytałam z przyjemnością. Wszystko jasne i czytelne :)
OdpowiedzUsuńOhh bardzo mi miło z tego powodu 😊
UsuńPozdrawiam.
Trenuję bieganie, więc białko jest istotnym elementem mojej diety. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńTo prawda, przy zwiększonej aktywności musimy pamiętać o białku ale węglowodany także będą Twoim sprzymierzeńcem jeśli chodzi o energię do biegania 😊
UsuńPozdrawiam
Świetnie napisany post! Dużo istotnych informacji przekazanych w przystepny i zrozumiały sposób. Dobrze, że zaznaczyłaś, że białko to nie tylko same zalety i trzeba zachować ostrożność, żeby nie narobić sobie problemów.
OdpowiedzUsuńWażne jest aby zanim zaczniemy stosować diety, zasięgnąć porady specjalisty.
Dobrego tygodnia życzę i pozdrawiam:)
W zasadzie wszystko co jemy w nadmiarze może nam zaszkodzić dlatego zachowajmy zdrowy umiar 😊
UsuńDziękuję bardzo i życzę serdeczności 😊
Bardzo ciekawy post, napisany w przystępny sposób :)
OdpowiedzUsuńhttps://apetycznie-klasycznie.pl/
Dziękuję 😊
UsuńDużo informacji, zakręciło mi się od nich w głowie, ale to przecież wszystko ważne i potrzebne informacje.
OdpowiedzUsuńOj tak, jest tego dużo ale jest to dla nas bardzo istotne 👍
UsuńPozdrawiam.
Kolejna porcja informacji. Świetnie opisane. Dziękuję.
OdpowiedzUsuńDziękuję i pozdrawiam 😊
UsuńCiekawy post, sporo informacji. :)
OdpowiedzUsuńDziękuję 😊
UsuńPozdrawiam
Zobrazowanie białka jako uroczego sznurka z koralikami to super pomysł, bardzo podoba mi się Twoja infografika :) Jestem jak najbardziej za tym, by te wszystkie zawiłe procesy zachodzące w ludzkim organizmie, a także skomplikowane definicje przekładać na jak najbardziej przystępne wiadomości. Myślę, że właśnie ta zawiłość i te trudne nazwy (+ wypaleni nauczyciele) sprawiają, że dzieci tracą zapał do biologii. A przecież w interesie każdego z nas leży zapoznanie się z tą fascynującą machiną, jaką jest nasz organizm.
OdpowiedzUsuńJa akurat nie mam problemów z niedoborem białka, bo to właśnie na nie stawiam w swojej diecie, podoba mi się to, że dłużej utrzymuję dzięki temu sytość.
Za czerwonym mięsem nie przepadam, nie rozumiem fenomenu steków :)
Pozdrawiam z szarej i deszczowej Irlandii.
Bardzo mnie to cieszy 😊 ubolewam nad tym czego uczyli nas w szkole a także jaka wiedza jest teraz przekazywana dzieciom. Nie uczą tego co jest naprawdę ważne i przydatne w życiu. Rzadko zdarza się by ktokolwiek zdawał sobie sprawę z tego co o naszym zdrowiu mówi podstawowa morfologia. Temat rzeka... 😊
UsuńTak trzymaj!
Pozdrawiam serdecznie
Świetny post. Bardzo dużo przydatnych informacji<3 <3 Pozdrawiam serdecznie :) :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Dorotko 😊
UsuńPozdrawiam cieplutko.
Białko jest bardzo ważne ale nie jest tylko w mięsie. Od 8 lat nie jem mięsa i mam super wyniki . Nie wymieniłaś np . komosa ryżowa w jej jest dużo białka
OdpowiedzUsuńO białku roślinnym będę pisać kolejne artykuły 😉 nie chciałam zawierać zbyt dużo informacji w jednym miejscu, żeby nie powstał mętlik w głowie.
UsuńPozdrawiam.
ooo to super :) w takim razie czekam na materiał :D
UsuńJa nie lubię mięsa i jadam je bardzo rzadko, więc u mnie ciągle ciecierzyca, sery i produkty pełnoziarniste goszczą na talerzu, ale i tak mam wrażenie, że tego białka jem za mało.
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy wpis:)
Dziękuję 😊
UsuńWarto zainstalować sobie jakąś aplikację nawet na jakiś czas, która będzie śledziła dzienne makro.
Pozdrawiam.
Fajny post ^^ ostatnio sama zwracam większą uwagę na to co jem :)
OdpowiedzUsuńDziękuję 😊
UsuńTak trzymaj! 👍
Pozdrawiam.