piątek, 7 lutego 2025

Makroskładniki w diecie - czym są, dzienne zapotrzebowanie i ich źródła. Część 2 - Białko.

opis wpływu białka oraz aminokwasów na nasze życie

Z poprzedniego wpisu dowiedziałaś się, jak ważne są węglowodany oraz jakie niosą za sobą ryzyko w przypadku ich nadmiaru czy niedoboru. Dzisiaj zajmiemy się białkiem w diecie. 

Zauważyłaś na pewno ten szał na produkty proteinowe. Batoniki proteinowe. parówki (jakby za mało było białka w mięsie..? 😊), lody proteinowe, high-protein kaszki, mleka.. Dosłownie wszystko i wszędzie.. W szczególności mocno popularyzowane przez osoby dbające o sylwetkę, sportowców a także osób na tak zwanej "redukcji". 

białko w diecie, jego rodzaje oraz podział aminokwasów na endogenne oraz egzogenne

Na czym polega fenomen białka i dlaczego jest dla Ciebie takie ważne? 

Białko jest kolejnym z trzech makroskładników dostarczanych z pożywienia. Jest to składnik odżywczy, który służy jako budulec naszych komórek. Występuje we wszystkich narządach, kościach, mięśniach oraz włosach. Wspiera produkcję hormonów i enzymów. Zwiększona ilość białka w diecie wspomaga regenerację, dlatego tak ważne jest w przypadku kontuzji lub przebytej operacji.  

Składa się z pojedynczych aminokwasów połączonych wiązaniami peptydowymi, jednak nie każdy produkt białkowy zawiera w sobie pełen profil aminokwasowy. 

By lepiej wytłumaczyć wyobraź sobie, że białko to taki sznurek z koralikami. Każdy koralik to osobny aminokwas zawarty w produkcie. 

podział aminokwasów w diecie na endogenne oraz egzogenne

Aminokwasy to związki organiczne, które są niezbędne do funkcjonowania. Dzielimy je na białkowe (składające się z 20 aminokwasów) i niebiałkowe (ponad 300 aminokwasów). 

Aminokwasy białkowe klasyfikujemy na egzogenne oraz endogenne

Aminokwasy egzogenne są niezbędnymi związkami, których nasz organizm nie jest w stanie sam wytworzyć. Dlatego bardzo ważnym jest zadbanie o to, by codziennie je dostarczać z odpowiedniego pożywienia. 

Wyróżniamy aminokwasy egzogenne takie jak:

  • lizyna - wpływa na odporność i chroni przed wirusami.
  • metionina - reguluje hormon wzrostu.
  • treonina - reguluję pracę układu nerwowego.
  • leucyna - odpowiada za budowę mięśni, obniża poziom kortyzolu.
  • izoleucyna - wpływa na regenerację zarówno mięśni jak i włosów czy paznokci, wspomaga rozbudowaniu tkanki mięśniowej.
  • walina - wspomaga budowanie tkanki mięśniowej a także spalanie tkanki tłuszczowej.
  • tryptofan - ma pozytywny wpływ na dobry sen. 
  • fenyloalanina - wzmacnia układ nerwowy oraz hormonalny.
  • histydyna - odpowiada za prawidłowe działanie układu krwionośnego i odpornościowego.
  • tyrozyna - bierze udział w syntezie hormonów tarczycy.
  • arginina - co ciekawe, organizm dorosły potrafi wytworzyć aminokwas argininy, u dzieci wymagane jest codzienne przyjmowanie argininy z zewnątrz by mogły prawidłowo się rozwijać. 

Aminokwasy endogenne nasz organizm jest w stanie sam wytworzyć. 

Do aminokwasów endogennych zaliczamy:

  • alaninę
  • asparaginę
  • kwas asparaginowy
  • kwas glutaminowy
  • glutaminę
  • glicynę
  • prolinę
  • serynę
  • cysteinę
Aminokwasy względnie endogenne to takie, które mogą być syntetyzowane w organizmie ale tylko w towarzystwie aminokwasów egzogennych.

Przykładem jest :
  • tyrozyna - która powstaje z fenyloalaniny (bardzo ważna kwestia dla osób z niedoczynnością tarczycy).
  • cysteina - powstająca z metioniny a także z seryny. 
Jaka są korzyści ze spożywania większej ilości białka w diecie?
  1. Jako pierwsza i najbardziej znana korzyść wynikająca ze spożywania większej ilości białka jest z pewnością zwiększenie masy mięśniowej.  
  2. Badania pokazują, że białko spośród trzech makroskładników dostarczanych w diecie, jest najbardziej sycące. A to za sprawą zmniejszenia poziomu greliny - hormonu głodu
  3. Reguluje dopaminę - hormon odpowiadający za apetyt oraz uzależnienia.
  4. Przyśpiesza metabolizm oraz zwiększa spalanie tłuszczu. 
  5. Odpowiednia ilość białka w stosunku do wagi obniża ciśnienie krwi.
  6. Zmniejsza poziom złego cholesterolu LDL oraz trójglicerydów.
  7. Wspomaga regenerację po przebytych kontuzjach, złamaniach czy operacjach.
Jakie są skutki niedoboru białka? Oto typowe oznaki, które daje organizm gdy jest za mało białka w diecie:
  1. Kruche, matowe, wypadające oraz przedwcześnie siwiejące włosy.
  2. Blada, sucha lub łuszcząca się skóra.
  3. Uczucie osłabienia, brak energii.
  4. Uczucie głodu.
  5. Częste infekcje (białko wzmacnia układ odpornościowy).
  6. Zmiany nastroju.
  7. Problemy z pamięcią i koncentracją.
  8. Osłabienie mięśni.
  9. Zatrzymywanie wody w organizmie, w szczególności w okolicy ramion oraz nóg.
  10. Sztywność stawów.
  11. Anemia, niedokrwistość spowodowana małą ilością czerwonych krwinek oraz hemoglobiny. 
Ile białka potrzebujesz? 
Wszystko zależy od Twojego poziomu aktywności. Przyjęło się, by przyjmować minimum 0.8 grama na kg masy ciała, aby nie doprowadzić do poważnych niedoborów oraz by zapobiegać utracie mięśni. 
Dzieciom zalecane jest przyjmowanie 1,5 g białka/kg masy ciała, młodzież 1.0g/kg
Sportowcy, by uzyskać satysfakcjonujące wyniki potrzebują około 2 gramy białka na kg masy ciała.
Osobom aktywnym zaleca się spożywanie od 1.2 do 2.0/kg masy ciała. 

Zapotrzebowanie na białko powinno wynosić około 15-30% w zależności od Twojej wagi. Dobrze byłoby, by każdy posiłek w ciągu dnia zawierał w sobie 25-30 gram protein.

Jakie są przeciwwskazania do stosowania diety wysokobiałkowej? Kto powinien jej unikać i co w przypadku przedawkowania białka?
Nadmierne spożywanie białka w diecie może wywołać większe uwalnianie wapnia z kości do moczu. Potwierdzają to badania, które mówią, że większe spożycie białek zwierzęcych przez kobiety, może przyczynić się do zwiększenia ryzyka osteoporozy po menopauzie. Dzieje się tak ze względu na to, że białka zwierzęce należą do grupy kwasowej, natomiast białka roślinne do grupy zasadowej. 

Wysokie spożywanie białka i brak nawodnienia może spowodować kamienie nerkowe. Podobnie jak powyżej, wydalany w nadmiarze wapń może kumulować się w nerkach. Nerki nie mając odpowiedniej filtracji poprzez odwodnienie, nie mogą poradzić sobie z detoksykacją niepotrzebnych związków.

Białko zwierzęce, w szczególności czerwone mięso, zawiera w sobie puryny. Zwiększona ilość puryn w diecie przyczynia się do zwiększenia ilości kwasu moczowego a to z kolei może prowadzić do dny moczanowej. Wszystko dzieje się dlatego, że zmienia się pH moczu z zasadowego na kwaśne. 

Osoby z chorobami nerek w szczególności powinny zwracać uwagę na zawartość białka w diecie stosując "dietę nerkową". Zalecane jest, by spożywały nie więcej niż 0.8 g białka na kilogram masy ciała. 

Jeśli Twoja dieta obfitowała ostatnio w produkty mięsne, jajka itp. a wyniki moczu wyszły podejrzanie, zacznij od ograniczenia białka. Po wprowadzeniu zdrowego odżywiania, dodaniu więcej warzyw do menu, Twoje wyniki z pewnością powrócą do normy. 

Najlepsze źródła białka:
  • drób
  • ryby
  • jajka
  • nabiał
  • rośliny strączkowe
  • produkty pełnoziarniste
  • odżywki białkowe

Źródła:






Disclaimer: nie jestem lekarzem. Stworzyłam tego bloga w celu informacyjnym, by dzielić się wiedzą i badaniami naukowymi. Treści zawarte na tej stronie nie są poradą medyczną. Jeśli cierpisz na jakąś chorobę, bierzesz leki, jesteś w ciąży lub karmisz piersią skontaktuj się z wykwalifikowanym pracownikiem służby zdrowia w celu porady lekarskiej.

27 komentarzy:

  1. Bardzo ważne jest zdrowe odżywianie. Zawsze wszystkim powtarzam, że wszystko co potrzebuje nasz organizm, znajduje się w dobrze przygotowanych posiłkach.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masz rację, zawsze warto najpierw zacząć od swojej diety i zwrócić uwagę na to co jemy. Zdrowe odżywianie jest kluczem do zdrowia 👍

      Usuń
  2. Posiłki dobrze skomponowane rzecz bardzo ważna, pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bez dwóch zdań jest to ogromnie ważna kwestia 👍
      Pozdrawiam.

      Usuń
  3. Kiedy pracowałam to przyznam, niezbyt się przykładałam do zwracania uwagi na to ile tego białka zjadam, teraz przywiązuję do tego więcej uwagi :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiadomo, człowiek zabiegany nie ma czasu pomyśleć o wartościowym posiłku. Dobrze, że teraz dbasz o dietę - na pewno przyniesie pozytywne wyniki.
      Pozdrawiam.

      Usuń
  4. Garść przydatnych informacji! Muszę trochę lepiej kontrolować ile białka zjadam ^^

    OdpowiedzUsuń
  5. Kolejna garść ciekawych informacji.
    I to do tego wyłożonych w zrozumiały i przystępny sposób.
    Ja akurat zwracam teraz uwagę na to co jem, dlatego przeczytałam z wielkim zainteresowaniem.
    Pozdrawiam Cię serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mnie to cieszy 😊 Zauważam zwiększoną świadomość dietetyczną u coraz większej ilości osób.
      Pozdrawiam.

      Usuń
  6. Wspaniały post . Wiele przydatnych informacji. Pozdrawiam :-).

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo ciekawe jest to, co napisałaś, wciąż to zgłębiam, uczę się zbilansowanego żywienia, bo mięsa nie jest w stanie jeść i już pewnie nie będę. Ostatnio brakowało mi witamin i białka, pewnie po antybiotykach. Uściski!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Musisz w takim razie przykładać większą uwagę do tego co jesz by nie nabawić się niedoborów. W niedługim czasie będę rozwijać wątek białka i aminokwasów w produktach roślinnych.
      Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  8. Bardzo cielawy artykuł. Można naprawdę wiele skorzystać. Każdy z nas prócz lekarza rodzinnego, powinien odwiedzać dietetyka. To co spożywamy ma wpływ na nasze samopoczucie i zdrowie. Serdecznie pozdrawiam 🤗

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, moim zdaniem lekarze powinni po części sami kierować nas do dietetyków. Niestety wiele chorób ma swój początek w źle dobranej diecie.
      Pozdrawiam 😊

      Usuń
  9. Bardzo przydatny i rzetelny post. Przy tym napisany w bardzo dostępny sposób. Można by rzec że takie podsumowanie najważniejszych informacji o białku. Dobra robota!
    Gorące pozdrowienia 🙂

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Starałam się jak mogłam, chociaż o białku będę jeszcze pisać 😉
      Dziękuję serdecznie, pozdrawiam 😊

      Usuń
  10. Kolejny świetny i bardzo ważny artykuł. Białko jest niezwykle cenne, ale jego nadmiar lub przeciwskazania wynikające z niektórych chorób mogą być naprawdę szkodliwe dla naszego zdrowia.
    Ostatnio przeraża mnie moda na dietę wysokobiałkową polecana na odchudzanie przez "specjalistów" z mediów społecznościowych. Niestety nie zwraca się uwagi na konsekwencje takiej diety dla osób z zaburzeniami metabolicznymi, chorobą nerek, dną i moczanową, etc.
    Super, że o tym wspominasz! 💚💚 Twoje artykuły są naprawdę rzetelne :)
    Serdecznie pozdrawiam 🤗🧡

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję 😊 chociaż białko jest nam bardzo potrzebne, nikt w zasadzie nie mówi o tym jakie powinno być dzienne zapotrzebowanie oraz o skutkach ubocznych. Wszystko jest dla ludzi, niestety są jakieś granice zdrowego rozsądku.
      Pozdrawiam serdecznie 😊

      Usuń
  11. Posta przeczytałam z przyjemnością. Wszystko jasne i czytelne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ohh bardzo mi miło z tego powodu 😊
      Pozdrawiam.

      Usuń
  12. Trenuję bieganie, więc białko jest istotnym elementem mojej diety. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda, przy zwiększonej aktywności musimy pamiętać o białku ale węglowodany także będą Twoim sprzymierzeńcem jeśli chodzi o energię do biegania 😊
      Pozdrawiam

      Usuń
  13. Świetnie napisany post! Dużo istotnych informacji przekazanych w przystepny i zrozumiały sposób. Dobrze, że zaznaczyłaś, że białko to nie tylko same zalety i trzeba zachować ostrożność, żeby nie narobić sobie problemów.
    Ważne jest aby zanim zaczniemy stosować diety, zasięgnąć porady specjalisty.
    Dobrego tygodnia życzę i pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Bardzo ciekawy post, napisany w przystępny sposób :)
    https://apetycznie-klasycznie.pl/

    OdpowiedzUsuń
  15. Dużo informacji, zakręciło mi się od nich w głowie, ale to przecież wszystko ważne i potrzebne informacje.

    OdpowiedzUsuń